Avrupa Birliği’nin 2021-2027 yıllarını kapsayan Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı olan Ufuk Avrupa kapsamında 2025 yılı Çalışma Programı Avrupa Komisyonu tarafından resmi olarak yayımlandı. İlk çağrılar 15 Mayıs 2025 tarihinde Avrupa Komisyonu Funding & Tenders Portal’ı üzerinden başvuruya açıldı.

Program, toplamda 7.3 milyar avro bütçesi ile Avrupa’nın bilimsel ve teknolojik yetkinliğini artırmayı, yeşil ve dijital dönüşüm hedeflerine katkı sunmayı ve küresel rekabet gücünü pekiştirmeyi amaçlamaktadır.

2025 yılı programı, özellikle Avrupa Yeşil Mutabakatı, dijital dönüşüm, sağlık, enerji, güvenlik, tarım, biyolojik çeşitlilik ve yapay zekâ gibi stratejik alanlara odaklanmakta olup, yüksek teknolojili çözümler ile sürdürülebilir kalkınmayı desteklemektedir.

2025 Yılı programının dikkat çeken konuları:

  • İklim ve dijital dönüşüm hedeflerinin hızlandırılması: Programın bütçesinin % 35’i iklim hedeflerine, % 8.8'i biyoçeşitliliğe ve % 36’sı dijital dönüşüme ayrılmıştır.
  • Otomotiv araştırmaları ve inovasyonları: Temiz, dijital ve rekabetçi ulaşım çözümlerine odaklanarak araştırma ve yenilik yoluyla Avrupa otomotiv endüstrisinin dönüşümünü desteklemeyi amaçlamaktadır.
  • Sadeleştirilmiş başvuru süreçleri: Daha kısa konu tanımları, açık çağrılar ve lump sum (götürü) fonlama uygulamaları ile idari yük azaltılmıştır. 29 çağrıda iki aşamalı başvuru (ön başvuru sonrası tam başvuru süreci) imkânı ile araştırmacıların zamanı ve emeği korunacaktır.
  • Yeteneğin desteklenmesi: MSCA kapsamında, genç araştırmacılara yönelik desteklerin artırıldığı “Choose Europe for Science” pilot programı başlatılmıştır.
  • New European Bauhaus Fonu: Avrupa’nın yaşam alanlarında sürdürülebilirlik, kapsayıcılık ve estetik ilkelerini destekleyen projelere özel bütçe ayrılmıştır.
  • Ukraynalı ve Gazzeli araştırmacılar için destek: MSCA4Ukraine girişimi aracılığı ile savaştan etkilenen Ukraynalı bilim insanlarına katkı sunmaya devam edilecektir. Gazzeli araştırmacılara Sanal Araştırma İşbirliği Merkezi (Virtual Research Collaboration Hub) aracılığıyla mentörlük, iş birliği fırsatları ve akademik kaynaklara erişim sağlanacaktır.
  • European Research Council (ERC): Avrupa’ya taşınan araştırmacılar için verilen destekler artırılmış ve yeni “super grant” modeli tanıtılmıştır.

Avrupa Komisyonu tarafından paylaşılan konuya ilişkin sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Sizleri Ufuk Avrupa 2025 yılı çalışma programı dokümanlarıUfuk Avrupa Stratejik Planı (2025-2027) ve Referans Dokümanları incelemeye davet ediyoruz. Ayrıca programa yönelik haber ve gelişmeleri ufukavrupa.org.tr üzerinden takip edebilirsiniz.